Omgeving

Omgeving
op de grens van de Corrèze en Dordogne

Vakantiehuis Ferme Postel ligt in het dorpje Graschamp, 20 km ten noordwesten van Brive-la-Gaillarde op de grens van de Corrèze en Dordogne in het land van Vézère en Auvézère. Graschamp is een lieflijk karakteristiek dorpje met zo’n 10 huizen en evenveel bewoners. Vakantiehuis FermePostel ligt in een prachtige heuvelachtige omgeving op 3 km afstand van de gemeente Ayen en op korte rijafstand van de Dordogne. In vogelvlucht ligt het tussen de dorpjes Saint Robert en Perpezac-le-Blanc.

De omgeving is rustig en nog niet overspoeld door toeristen. Er zijn veel typisch Franse dorpjes, met aardige bewoners en middeleeuwse bezienswaardigheden. In de regio van de Corrèze en Dordogne bevinden zich de bekende plaatsten Sarlat, Souillac, Rocamadour, Les Eyzis, Périgueux en Bergerac. De rivieren Vézère en Dordogne bieden volop mogelijkheden voor watersport en ook op het binnenmeer bij Lissac, Lac du Causse, kan men surfen, zwemmen en waterskiën. De omgeving is ideaal voor wandelaars en fietsers door de vele uitgezette routes.
Voor de cultuurliefhebbers zijn er oude stadjes, kastelen en prehistorische grotten. Het Office du Tourisme (VVV-kantoor) van Ayen kan uitgebreide informatie verstrekken.

De afwezigheid van industrie in deze streek verklaart de zuiverheid van de lucht. Hierdoor is de sterrenhemel van een overweldigende helderheid. Niet voor niets is er op 2 km afstand een sterrenwacht. De streek is vruchtbaar, kent een uitbundige vegetatie en is bekend om haar fruit (appels, walnoten en pruimen). Een gunstig microklimaat en veel boeren met moestuinen staan steeds garant voor de aanvoer van verse groenten en fruit op de markten.

De gastronomen onder ons weten de wereldberoemde keuken van de Perigord te waarderen. Er zijn vele restaurantjes waar u bekende streekgerechten kunt eten zoals eendenborst (magret de canard), foie gras (eenden- en ganzenlever), paddestoelen (girolles en cèpes), en truffels.

Kortom, Graschamp is een gebied met veel rust, natuur en cultuur, vriendelijke mensen, toeristische attracties in de Dordogne  en met het originele ‘franse’ gevoel van het leven ‘à la campagne’ van de Corrèze.

Zwemmen

Zwemmen kan op veel plaatsen in de omgeving, zowel in meertjes, rivieren als zwembaden. In de rivieren de Dordogne en de Vézère is kanovaren ook mogelijk. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van het privé zwembad bij het huis.

 • Lac du Causse in Lissac, bij Larche/Brive met strandjes (30 min. rijden)
 • Objat: zwembad met glijbanen (20 min. rijden)
 • Juillac: zwembad (15 min. rijden)
 • Allassac: rivierstrandje (steen) tegenover camping, bij brug achter restaurantje. Grote brede waterval, kano’s. Leuk schouwspel. (25 min. rijden)
 • Le Lardin: dorp bij Terrasson, grasstrandje bij eeuwenoude brug. Sprookjesriviertje, diep en ondiep, zeer helder en fotogeniek plekje (20 min. rijden)
 • Vigeois: lac du Poncheral, meer met echt strand, geschikt voor alles (45 min. rijden)
 • Oceaan-strand bij Bordeaux (3 uur rijden)

Markten

Leuke markten zijn te vinden in Objat op zondagochtend. In Terrasson op donderdagochtend. Zowel in Brive-la-Gaillarde, Sarlat als in Périgueux op zaterdagochtend. Verder in Montignac op woensdag.

Een aanrader is de donderdagavondmarkt in Ayen, die plaatsvindt bij de kerk gedurende zes weken in de zomermaanden vanaf 17.00 uur. U ontdekt er de smaak van de producten van de streek. U koopt er uw vlees, vis en groente en grillt deze zelf op een grote barbeque, om ze vervolgens onder het genot van wijn, dans en muziek te genieten.

Wandelen, Fietsen & Cultuur

De omgeving is ideaal voor wandelaars en fietsers met veel uitgezette routes die u bij het Office du Tourisme (VVV-kantoor) van Ayen kunt krijgen.
Voor de cultuurliefhebbers zijn er oude stadjes, kastelen en prehistorische grotten.

Hieronder volgen nog enkele tips voor interessante activiteiten in de Corrèze:
bron: www.weginfrankrijk.nl

 • Bort-les-Orgues ligt tegen de Dordogne aan met, over bijna 3 kilometer, 100 meter hoge op orgelpijpen lijkende rotspilaren. Tevens vindt u er een groot stuwmeer (Barrage de Bort).
 • Brive-La-Gaillarde (25 min. rijden) dankt haar bijnaam La Gaillarde (de dappere) aan het koppig verzet bij talrijke belegeringen in vroegere oorlogen. De stad ligt aan de Vezere en bezit enkele prachtige oude gebouwen (Hôtel de Labenche) en de Tour des Echevins uit de 16de-eeuw. In het musée Ernest Rupin, uit de tijd van Lodewijk XIII, bevinden zich regionale voorwerpen en herinneringen aan de grote zonen van de stad. Centraal ligt de St-Martin, sinds de 12de-eeuwse bouw gerestaureerd.
 • Cologne la Rouge (1 uur rijden) is een piepklein stadje gebouwd in rode bakstenen.
 • De Dordogne is een van de langste rivieren van Frankrijk, en tevens beschouwd als de mooiste. Tussen Bort-les-Orgues (groot stuwmeer) en Beaulieu-sur-Dordogne stroomt zij door Limousin en vandaar de Périgord in.
 • La Fôret des Singes, het Apenbos. Een wandeling door dit park wekt de nodige lachwekkende taferelen op. De slingerapen doen hun naam eer aan en slingeren van hot naar her in de vrije natuur. Ze spelen en ravotten en u loopt er gewoon tussendoor!
 • In Meymac staat de kerk van een voormalige benedictijner abdij uit de 11de-eeuw. Ook andere abdijgebouwen zijn gerestaureerd. Een van de interessantste bergen is de 854 meter hoge Signal d'Audouze tussen Felletin en Meymac met een schitterend uitzicht rondom tot aan de vulkaankegels van Auvergne. De berg vormt de waterscheiding tussen de Loire en de Dordogne. Aansluitend aan het Plateau van Millevaches liggen de Monts de Monédières met een hoogte van 911 meter. Ook van hier een mooi uitzicht.
  Website: www.meymac.fr
 • Pompadour (45 min. rijden) werd beroemd door Lodewijk XV en het aan zijn maîtresse nagelaten kasteel. Het gebouw werd tijdens de Revolutie grondig verwoest en alleen de portierswoning, voorgevel en getorende buitenmuren zijn origineel. De koning organiseerde in 1761 ook de stoeterij waardoor het gebied een centrum werd voor de paardenfokkerij en voor de ruitersport. De nationale stoeterij ('Haras') kan bezichtigd worden.
  Website: www.pompadour.net
 • Saint Robert (10 min. rijden) is een pittoresk dorpje met een mooie Romaanse kerk.
 • Ussel, 631 meter boven de zeespiegel, bezit in het centrum gebouwen uit de 15de/17de-eeuw en een Romeinse adelaar die gevonden werd bij de molen van Peuch, de plaats waar de stad ontstaan is.
  Website: www.ot-ussel.fr
 • Uzerche is qua ligging en stadsbeeld een van de mooiste stadjes van de Limousin, wat bewezen wordt door het gezegde: 'Wie een huis heeft in Uzerche, is kasteelbezitter in Limousin'. Men moet zeker ook aandacht schenken aan de Romaanse kerk St-Pierre, de Bécharie-poort (het enige overblijfsel van de vroegere vestingwerken) en het mooie uitzicht van de Esplanade de la Lunade.
  Website: www.uzerche.fr
 • In Ségur le Chateau krijgt u het gevoel alsof u zo de middeleeuwen instapt!